Rivierbad
Sateh ajam op straat

BAHASA INDONESIA

Ga je over een tijdje/over een paar maanden naar Indonesië? En spreek je nog geen Indonesisch? Dan kun je via deze cursus de basis van het Bahasa Indonesia leren.

In een cursus van 10 lessen leer ik je de basis van het Indonesisch, zodat je in Indonesië jezelf op een praktische manier verstaanbaar kunt maken. De eerste 5 lessen leg ik je iets uit van de grammatica en je leert woordjes aan de hand van thema's. De laatste 5 lessen bouw ik dat uit, maar komt de nadruk meer op conversatie te liggen, bijv. over je dagelijkse activiteiten, je gezin/familie, werk, over de liefde enz. Het basis Indonesisch, het "praat" Indonesisch, de dagelijkse spreektaal dus, is relatief eenvoudig. De werkwoorden kennen geen vervoegingen, geen tegenwoordige/verleden tijd, "de", "een" en "het" kennen ze niet. Voorbeeld: "ik heb vroeger in een winkel gewerkt" is: dulu saya kerja di toko ("vroeger ik werken in winkel"). In het begin als je Indonesisch leert, zul je vaker het gevoel hebben, dat je op een simpeler of "kinderlijker" manier iets zegt: saya lapar ("ik honger"), kamu capek? ("jij moe?") of zelfs allen maar: capek? ("moe?").

De cursus wordt door mij in Amsterdam gegeven. Ik ben twee keer in Indonesië op vakantie geweest (totaal 10 maanden) en heb twee jaar in Malang (Oost Java) gewoond en gewerkt, o.a. als leraar Engels en gitaardocent.